Motor Elektrik Yang Ringkas

Artikel ini akan mengajar anda bagaimana untuk membuat motor elektrik yang mudah, bagi tujuan eksperimen mudah atau untuk projek sains. Anda akan menggunakan tenaga elektrik daripada bateri untuk menghasilkan tenaga mekanikal melalui lilitan wayar. Ini adalah versi yang dipermudahkan motor yang dijumpai dalam perkakas rumah, alat kuasa, pemacu cakera komputer, dan alatan lain yang membuat hidup anda lebih mudah!

1-Membuat gegelung magnet. Ambil wayar bersalut magnet atau dawai tembaga yang nipis, dan lilit 10 kali di seluruh pinggir tiub kertas. Tinggalkan beberapa inci wayar longgar pada permulaan dan akhir gegelung.
2-Keluarkanl gegelung daripada tiub dan balut hujung dawai dengan pita pelekat bertentangan bulatan.Apabila gegelung selamat dan seimbang, anda boleh memotong lebihan dawai sebanyak satu inci pada kedua-dua bahagian.
3-Buat tapak dengan mengunakan cawan plastik atau kertas.Tebuk lubang mengunakan paku tekan jarak 1/2 dari atas dan dari bawah,buat lubang yang sama pada bahagian yang bertentangan. 
4-Potong dua utas wayar yang agak kasar panjang lebih kurang 3 kali ganda tapak(cawan),lilitkan wayar pada lubang cawan tersebut
5-Letak magnet pada dasar cawan dan diluar supaya magnet melekat pada cawan.
6-Kikis pada hujung wayar untuk kita lekatkan pada terminal bateri.
7-Tetapkan ketinggian dan bengkokan satu kehadapan dan satu kebelakang dan kikis penebat mula dari tempat bengkok
8-Teruskan mebengkokan wayar supaya dapat meliliti gegelung wayar,Larasakan sehampir yang mungkin pada magnet.
9-Pada gegelung wayar kikis separuh bulatan sahaja.Jika terlebih cat kan dengan marker
10-Selesai sahaja anda boleh terus sambung pada bateri.


Sumber

0 comment... add one now