Bab Menjadi Kontraktor Elektrik Yang Hebat

on Wednesday, 23 May 2012

Sekadar gambar hiasan dari lebai google
Tahun ini genap 10 tahun Aku berkecimpung dalam bidang kejuruteraan elektrik ,jadi dengan kembang hidung nya aku nak kongsi sikitlah tips2 kejayaan tauke aku.Untung - untung tips ini dapat memberi ilham kepada saudara-saudara sekalian.

Faktor utama untuk menjadi kontraktor yang hebat sudah pastilah anda mesti faham asas-asas kerja yang berkaitan dengan elektrik.

Faktor kedua anda mesti kenal alatan kerja dan barang yang perlu digunakan untuk melaksanakan tugasan,ini penting kerana setiap pemilihan bahan kerja yang betul dapat menjimatkan kos dan masa,sebagai contoh seorang wireman harus peka keadaan pesekitaran tempat kerja,jika beliau ingin menarik sebatang cabel ditempat yang sempit atau kurangnya ruang untuk berkeerja ,adakah dia harus mengunakan trunking atau condiut pipe atau flexible pipe.(seorang kontraktor harus mahir memberi gambaran awal tentang apa yang harus dibuat semasa lawatan kerja).Dengan info yang tepat perkerja2 dibawah kawalanya dapat melakukan tugasan dengan masa yang ditetapkan.

Faktor masa adalah penting kerna kebanyakan kontraktor elektrik menjana keuntungan dengan masa kerja,ini disebabkan kos utama elektrik adalah bergantung kepada turun naiknya pasaran harga cooper  dunia.Kebiasaanya harga untuk satu point kuasa tidak lebih dari Rm150 jadi jika kerja dapat disiapkan dengan masa yang ditetapkan syarikat mungkin mengalami kerugian.

Dan yang paling best sekali faktor kena pandai berbicara dan menabur janji-janji yang tak pasti,faktor ini memang cukup penting,disebabkan kita perlu menyakinkan purchaser dan jurutera2 M&E yang dah pasti sekolah lagi tinggi daripada kita.

Ranking: 5

40 comments :

  1. Owh..berkemahiran dan berpengetahuan dlm electrik yea ghupanya onlajer nih..

    Klu mak, bab2 elektrik la yg paling mak gerun!! Pernah kena renjatan elektrik..sbb tu smpi skrg gerun sakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit je yang kita tahu

      Delete
    2. 10 thn byk tue pengalaman..

      Delete
    3. masih jau lagi perjalananya

      Delete
  2. memang kalau tengok kontraktor elektrik yang dah pakar buat kerja tu cepat je siap + kemas..

    dalam apa bidang sekalipun, faktor masa memang jadi penentu untung rugi sesebuah syarikat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul masa tu yang menjadi faktor utama,aya lu orang tak boleh cepat sikit ka,aku cedok ayat tauke aku

      Delete
  3. knp x bukak bisnes sendiri je kalau dah ada 10 tahun pengalaman? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali lah aku cerita hehehe

      Delete
  4. teringat subjek kemahiran hidup PMR dolu2... paksa jugak kasi faham bab elektrik2 ni walopun xminat. alhmdllh berjaya juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu memang minat dah lama sangat jadi kureng sikit

      Delete
  5. ingt dl xminat subjek2 elektrik ni under subjek fizik..susah bangat..hehee

    ReplyDelete
  6. Bolehlah geng dgn hubby kakak. Electrical and engineering itu line dia...

    ReplyDelete
  7. faktor yg last tu yg tak tahan gelak nak baca tu.... faktor wajib tuu... haaa3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. faktor yang menentukan boleh pakai c atau e class.

      Delete
  8. bidang elektrikal dan service memang sentiasa ada pasaran yg luas dan saingan juga semesti banyak. tahniah utk bro dan company bro kerja.

    ReplyDelete
  9. rumah sy sllu jer karen tendang..nak2 masa petir dentum kuat huhu..berkali2 kena upkan suiznya

    ReplyDelete
  10. org yang otak ginus ni heee sy takut pd elektrik klu cuaca kurang baik

    ReplyDelete
  11. Semoga berjaya dunia akhirat bro! :)

    ReplyDelete
  12. Assalam..
    Owh..kontraktor rupanya..
    Selalunya kontraktor ni ramai yang buka cawangan baru...hehe..
    Kalau dapat tangkap kontrak, kaya la nih..
    Ayat yg last tu..jeng..jeng..jeng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu boss dia,bukan kulinya

      Delete
    2. Kalau dah namanya kontraktor,
      selesai projek, goyang kaki je kan tunggu payment.

      Delete
    3. kalau goyang kaki jer boleh bungkus

      Delete
  13. saya mmg fobia dengan sambung-menyambung cable elektrik..

    ReplyDelete
  14. Kalau di KK tak ramai sangat kontraktor elektrik dan pendawaian. Kalau tak silap ada requirement yg suruhanjaya tenaga tetapkan termasuklah mesti ada orang kompetan dengan sijil tertentu bagi mendapatkan lesen tertentu. So peluang agak baik lah. Tak tahu di sana mcm mana pula.
    Apa-apa pun all the best dengan tugas yg ada dan berhati-hati dengan bahaya kejutan elektrik. Palis-palis..

    ReplyDelete
  15. kalo amik kejutureaan elektrik, nnti jadi kontraktor ye.. aku baru tau.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak juga,kalau nak senang kerja company besar2 kalau ada problem pangil kontraktor habis cerita,,haha

      Delete
  16. Saya pula terlibat didalam bidang Elektronik Perubatan.

    ReplyDelete
  17. tips yg last tu agak menarik utk yakinkan org..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips itu memang paling ultra hebat

      Delete
  18. Dulu2 suka sgt nak belajar bab elektrik.. berangan
    nak pasang kat rumah sendiri. Skrg pandai pasang chop
    kepala kat cable jer.. har3...

    ReplyDelete
  19. Kena banyak pengalaman... X ada pengalaman berta sangat :)

    ReplyDelete
  20. Terbaiklah. Bukan senang nak jumpa blogger yg pandai dalam bidang wiring ni.

    Aku bab2 karan ni, ada jugak gerun. Maklumlah, benda2 bahaya ni kalau buat2 tahu...naya jadinya.

    Terima kasih bro sudi berkongsi pengalaman.

    p/s-tips last tu kadang2 ramai yg teruja...hehe

    ReplyDelete
  21. Encik berdaftar dgn PKK dan CIDB tk?
    kami sedang mencari kontraktor elektrik CIDB gred G4 utk pinjam lesen untuk beli tender...sekiranya encik memiliki kriteria tersebut boleh emel ke enquiry@kristalvisual.com.my

    ReplyDelete
  22. KEMAHIRAN IDUP FORM 3
    http://long-cham.blogspot.com/

    ReplyDelete

 
© onlajer,Net All Rights Reserved
OnLajer