Salemens

      Hari yang gundah gulana kat staf-staf tempat aku kerja.Seorang salemens dari sebuah syarikat supplyer aku telah dikenakan tindakan tatatertib oleh boss aku.Hanya kerana tidak mematuhi akta kawalan harga patut yang boss aku tetapkan dia telah dilarang sama sekali untuk masuk kedalam kawasan syarikat.Siap tanya ada sesiapa yang diberi layanan istimewa atau makan besar.takde boss.Yang jadi baruanya mungkin manager aku dah nak terkeluar baru nak cari lobang,Dah tahu kerja dah conform oder lah awal kat tempat lain (KL).Ingat itu fowarding nak jalan ke? kalau barang tak penuh.

Kekadang tu aku tak faham lah harga seperti cooper atau besi mesti ada turun naik kemungkina stock yang ada pada supplyer aku stock harga yang tinggi,dari itu meraka mungkin menjual mengikut harga yang meraka perolehi,tapi boss tetap hendak mengikut harga pasaran.Boleh jadi gila kita nak cari supplyer dengan yang murah dengan jarak waktu yang begitu singkat.lainler kalau beli gula ke beras ke senang sikit. Mungkin kalau seluruh rakyat malaysia ikut cara boss aku harga-harga barangan diluar sana mungkin akan menjadi lebih terkawal.

sumber gambar dari google
Cerita disebaliknya bergini boss aku menyemak invois bulan april berkaitan cooper tape sekali dia semak harga di RM38/kg sedangkan harga dipasaran sekadar RM30/kg satu gulung 60kg jadi dia sudah untung RM480 setiap coil,jual dua coil senang -senang boleh dapat seribu.Aku cakap dia orang nak urgent,boss cakap mana boleh macam ni,aku diam je lah.aku call salemens tu cerita apa yang berlaku dia dengan selamba cakap computer error,harga sebenar RM33/kg agak boleh terima ke alasan sebegini.Kau nak kasi sale kau mencanak sangup kau gigit kita orang cukup-cukup.

Dan sekarang aku yang macam nak kena sourceing lebih sikit nak oder barang kena setiap masa cari perbandingan harga.Walhal cuma sekadar 5 baris PVC tape.
Sumber gambar dari google

Bendanih lah yang menjadi isu hangit kat ofis aku pagi ini,nih kalau mat gian dapat boleh seminggu enjoy katak sambil tergelak-gelak.

BTW dikesempatan ini juga aku mengucapkan selamat hari guru pada semua guru - guru diseluruh dunia termasuk pak dan mak mertua ku yang menjadi guru mengaji.

{ 11 comments.. read them below or add one }

mie mie 16 May 2012 at 12:23
nak wish hari guru juga...
selamat hari guru...
eheheheh
JebengOtai™ JebengOtai™ 16 May 2012 at 13:48
kdg2 pening juga..nk tunggu harga naik mmg x dak job la..mungkin kene ada pendekatan average cost..huhu
Lagenda Lagenda 16 May 2012 at 14:00
Dalam dok sibuk menyambut hari ibu dan hari guru, mujur mak x lupa nak sambut bezday ibu dan anakku!!
pipoq pipoq 16 May 2012 at 15:25
biasa la tu bila berurusan dengan supplier..tu sebab nak tak nak mesti kena ada banyak supplier supaya mudah nak dapatkan perbandingan harga..lepas tu baru leh bagi diorang supplier2 ni lawan2 main harga sesama diorang sape yg leh nak jual..hehehe..
onlajer onlajer 16 May 2012 at 16:39
memang banyak supplier tapi time urgent mana sempat nak tanya banyak tempat
Norasikin Norasikin 16 May 2012 at 21:57
ada org yg pantang leka sikit. abis disembelihnya. Ikut nasib la jugak. Kalau yg tak perasan atau yg tak kisah tu, lain kali boleh up lagi tinggi. kalau yg perasan, terpaksa la sediakan alasan tiga empat mukasurat
ProfHariz ProfHariz 16 May 2012 at 22:24
Sangat perlu berhati-hati. Zaman sekarang orang dah tak kisah asal duit.
Izzuddin Fauzi Izzuddin Fauzi 16 May 2012 at 23:37
Macam2... Duit punya pasal...
akubiomed akubiomed 17 May 2012 at 00:54
Sanggup main harga ingakan tidak akan terkantor akhirnya terkena juga.
CIK TOM CIK TOM 17 May 2012 at 13:18
semua nak untung je..naik harga sesuka hati..
onlajer onlajer 17 May 2012 at 17:10
aku terpaksa boikot salmens tu