Bab Menjadi Kotraktor Hebat

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua, Menjadi kontraktor mungkin salah satu cabang perniagaan yang boleh menjana keuntungan yang berlipat kali ganda. Jika diurus tadbir dengan cekap walau pun sesorang itu tidak berapa mahir untuk melaksanakan kerja-kerja yang ditawarkan. Bagaimana jika tidak mahir boleh melaksanakan pekerjaan. Disini aku selitkan perkara - perkara yang mungkin dapat membantu.

Upah berberapa pekerja yang mahir-
Tawarkan gaji yang lumayan untuk pekerja mahir jika boleh beri komisyen keuntungan supaya pekerja terbabit akan taksub untuk melaksanakan tugasan dengan penuh penghayatan supaya projek yang diberi mendapat keuntungan yang paling maksima.Semangkin banyak untung yang diperolehi semangkin tinggi komisyen yang akan diberi. "Lu kalau mau lebih pandai -pandai buat VO ma" on the way lu pergi site kasi singah itu company kasi ingat sama kita punya muka. "cis aku ni site supervisor ke sale engineer"

Kurangkan Perkerja kurang mahir-
Kenapa kurangkan kalau kurang perkaerja pasti kerja tak jalan, persepsi yang tak ada dalam kepala towkey - towkey besar! ini kerana kebiasaanya meraka akan berfikir pekerja - pekerja yang mahir pasti dapat melaksanakan task -task yang berkaitan dengan projek yang dijaganya. Dari mula menerima plan , membuat jadual kerja, mencari supllyer dan sub contractor ini semua dapat dilakukan dengan paksa relanya seorang pekerja mahir.(think about comisyen) jadi kenapa perlu bayar lebih jika seorang pun boleh jalankan projek ? "kerani hanya untuk buat invoice dan DO dan tolong kejar payment, you mahu orang ambil sub-cond pakistan hey atau bangla hey pakai sampai projek siap pastu lu kasi bye-bye hey.

Banyakan Suppliers
Kaedah ini memerlukan duit dan nilai projek yang berprofil yang tinggi. kebiasaanya jika suppliers tahu ada kontraktor mendapat projek yang hot dengan secara automatis meraka akan segera menawar diri bersama produk - produk meraka, Dengan janji tema meraka "my stuf is the best and the chepsest among other"-  argh mengarut lah meraka ini jangan sekali - kali terperdaya dengan janji manis meraka, apa meraka tak fikir kita ini kontraktor bukan end user. Pilih harga yang paling terbaik dan service selepas jualan kerana kita perlu memberi jaminan pada client kita. Jangan cari Salesmen Lelaki kacak ya,kekadang meraka ni tak guna hehe.

Lantik Sub - kontraktor
Yang ini perlu berhati - hati takut-takut tugas belum dipenuhi meraka dah cabut lari. Lantik sub con yang mahir tetapi dengan upah yang paling minima. Oleh itu banyak - banyakan lah kontraktor bagi mengimbangi harga -harga meraka. Pada permulaan buat pusingan untuk lantikan kontraktor untuk projek yang kecil supaya apabila mendapat projek yang besar meraka akan berebut untuk projek itu. Dan dengan itu meraka akan menawarkan harga yang paling munasabah  untuk  kita. Dan pandai - pandai untuk pusing supaya dua kerja dapat satu harga (astagfirullahalazim budaya siapa lah dikepala ini)

Ok ini adalah serba sedikit tips - tips untuk menjadi kontraktor yang hebat Kebiasan yang diguna pakai oleh kontraktor yang tidak ada kena mengena dengan projek - projek kerajaan atau GLC, jika sama mungkin secara kebetulan.

p/s
macam tempat aku je hehe
Bab Menjadi Kotraktor Hebat

{ 38 comments.. read them below or add one }

pipoq pipoq 4 June 2012 at 16:04
paling tak suka bila buat urusan dengan sub-kontraktor..kekadang tu bila mintak keje ayat punya la power..tapi buat keje cam ape je..

ayat last dua kerja satu harga tu memang superb..hahaha
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 4 June 2012 at 18:24
Assalam..
Saya selalu jugak dengar rungutan hubby tentang kontraktor..
masuk telinga kanan keluar telinga kiri..
Mak Lagenda Mak Lagenda 4 June 2012 at 19:00
Biasanya sub kontraktor ni la suka buat pasal..
jebengotai jebengotai 4 June 2012 at 21:41
btul la..kontraktor mmg kene byk knowledge ngn contact..sng nk crik org.. :)
onlajer onlajer 5 June 2012 at 10:18
tapi saya sampai rumah takdenya nak cerita pasal kerja
onlajer onlajer 5 June 2012 at 10:19
itu pasal la kena pandai auta kari
onlajer onlajer 5 June 2012 at 10:19
banyak contact banyak ler contract
cik lala cik lala 5 June 2012 at 10:36
mcm tempat keje lama cik..
contraktor sumer puak2 bos tp servis/keje mcm harem..
nyusahkn org..
mmg xde can lah kontraktor luar nk masok..
onlajer onlajer 5 June 2012 at 12:04
puak yang tu macam aku tahu je
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 5 June 2012 at 12:24
pening klu memikior bab2 tender kontraktor n sub kon ni..
baguznet baguznet 5 June 2012 at 12:25
sebahagian cara/kaedah digunapakai oleh org yg bagi ilmu kat Robert Kiyosaki dlm prinsip yg dipanggil 'rat race'
hatiputera hatiputera 5 June 2012 at 12:46
nak komen pun tak reti sebab bukan golongan kontraktor dan tak pernah campur ngan kontraktor...
onlajer onlajer 5 June 2012 at 13:00
pening aku macam mana nak cari sub-con yg tak banyak cengkadak
onlajer onlajer 5 June 2012 at 13:01
aku tak kenal sapa itu Robert Kiyosaki nanti aku tanya lebai google.tapi yang trat race tu mungkin aku tahu
Kakzakie Kakzakie 5 June 2012 at 14:32
Ada juga org dlm company yg guna sykt lain utk dijadikan sub-contractor tapi sebenarnya diri sendiri yg buat kerja bersama-sama member yg ada dlm. Main-contractor tak kisah sebab dia nak janji kerja siap dibuat oleh NSC yg tentu dah well experienced..
onlajer onlajer 5 June 2012 at 15:23
nak juga buat mcm ni,cuma perlu ada right hand yang dipercayai
Boni JLL3 Boni JLL3 5 June 2012 at 15:44
tapi kena tabah jadi kontraktor ni.payment selalu lambat masuk.
onlajer onlajer 5 June 2012 at 17:20
itu thrill dia, lagi lambat lagi selalu boleh masuk tempat itu
Fakhruddin Fakhruddin 5 June 2012 at 21:47
ssebut pasal kontraktor..
golongan2 ni lah yang paling bermasalah sebab selalunya da yang tak rancang..
sampaikan x cukup duit...lepas tu ada la yang cuba seluk2 duit tuan rumah...(menipu)
Nur Misnan Nur Misnan 5 June 2012 at 22:44
Banyak juga kes begini berlaku kpd masyarakat kita
asik kena pawww jer..
onlajer onlajer 6 June 2012 at 08:16
kawan aku tengah kena duit dah bagi 80% tapi kerja baru 50% sampai skrg tak siap2 lps tu telefon pun tak nak angkat
onlajer onlajer 6 June 2012 at 08:17
kes paww memang selalu dengar
Izzuddin Fauzi Izzuddin Fauzi 6 June 2012 at 12:38
Biasa la tu... Anyway, jgn amalkan :)
suri suri 6 June 2012 at 17:25
ada bei khidmat yg terbaik ada juga sebaliknya indah khbar dri rupa...
suri suri 6 June 2012 at 17:26
masa tgok kedaan tempt tu ok..bila lama2 pergi sah2 ada sahja paip ..sinki rosak..tu nak salahkan sapa? huu...kami pengguna mmg hangin bila nak guna
onlajer onlajer 6 June 2012 at 18:41
kena pandai-pandai buat pilihan,survey dengan rakan2 kenal tak dgn kontraktor ini
onlajer onlajer 6 June 2012 at 18:42
kena pangil balik kontarktor itu,biasanya ada jaminan
CIK TOM CIK TOM 6 June 2012 at 19:50
nak cr kontraktor yg msh single mingle..hehe ;p
LangkawiHomestay.net LangkawiHomestay.net 7 June 2012 at 10:11
mmg bkn senang nk jdik kontraktor..
onlajer onlajer 7 June 2012 at 10:36
susah juga untuk memuaskan hati semua orang
Myra Jay Myra Jay 10 June 2012 at 00:40
Jadi kontraktor kena berduit baru orang tabik :)

BTW tip yang bagus :)
onlajer onlajer 13 June 2012 at 08:21
duit - duit dimana kau duit hehe