Bab Menjadi Kotraktor Hebat

on Monday, 4 June 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua, Menjadi kontraktor mungkin salah satu cabang perniagaan yang boleh menjana keuntungan yang berlipat kali ganda. Jika diurus tadbir dengan cekap walau pun sesorang itu tidak berapa mahir untuk melaksanakan kerja-kerja yang ditawarkan. Bagaimana jika tidak mahir boleh melaksanakan pekerjaan. Disini aku selitkan perkara - perkara yang mungkin dapat membantu.

Upah berberapa pekerja yang mahir-
Tawarkan gaji yang lumayan untuk pekerja mahir jika boleh beri komisyen keuntungan supaya pekerja terbabit akan taksub untuk melaksanakan tugasan dengan penuh penghayatan supaya projek yang diberi mendapat keuntungan yang paling maksima.Semangkin banyak untung yang diperolehi semangkin tinggi komisyen yang akan diberi. "Lu kalau mau lebih pandai -pandai buat VO ma" on the way lu pergi site kasi singah itu company kasi ingat sama kita punya muka. "cis aku ni site supervisor ke sale engineer"

Kurangkan Perkerja kurang mahir-
Kenapa kurangkan kalau kurang perkaerja pasti kerja tak jalan, persepsi yang tak ada dalam kepala towkey - towkey besar! ini kerana kebiasaanya meraka akan berfikir pekerja - pekerja yang mahir pasti dapat melaksanakan task -task yang berkaitan dengan projek yang dijaganya. Dari mula menerima plan , membuat jadual kerja, mencari supllyer dan sub contractor ini semua dapat dilakukan dengan paksa relanya seorang pekerja mahir.(think about comisyen) jadi kenapa perlu bayar lebih jika seorang pun boleh jalankan projek ? "kerani hanya untuk buat invoice dan DO dan tolong kejar payment, you mahu orang ambil sub-cond pakistan hey atau bangla hey pakai sampai projek siap pastu lu kasi bye-bye hey.

Banyakan Suppliers
Kaedah ini memerlukan duit dan nilai projek yang berprofil yang tinggi. kebiasaanya jika suppliers tahu ada kontraktor mendapat projek yang hot dengan secara automatis meraka akan segera menawar diri bersama produk - produk meraka, Dengan janji tema meraka "my stuf is the best and the chepsest among other"-  argh mengarut lah meraka ini jangan sekali - kali terperdaya dengan janji manis meraka, apa meraka tak fikir kita ini kontraktor bukan end user. Pilih harga yang paling terbaik dan service selepas jualan kerana kita perlu memberi jaminan pada client kita. Jangan cari Salesmen Lelaki kacak ya,kekadang meraka ni tak guna hehe.

Lantik Sub - kontraktor
Yang ini perlu berhati - hati takut-takut tugas belum dipenuhi meraka dah cabut lari. Lantik sub con yang mahir tetapi dengan upah yang paling minima. Oleh itu banyak - banyakan lah kontraktor bagi mengimbangi harga -harga meraka. Pada permulaan buat pusingan untuk lantikan kontraktor untuk projek yang kecil supaya apabila mendapat projek yang besar meraka akan berebut untuk projek itu. Dan dengan itu meraka akan menawarkan harga yang paling munasabah  untuk  kita. Dan pandai - pandai untuk pusing supaya dua kerja dapat satu harga (astagfirullahalazim budaya siapa lah dikepala ini)

Ok ini adalah serba sedikit tips - tips untuk menjadi kontraktor yang hebat Kebiasan yang diguna pakai oleh kontraktor yang tidak ada kena mengena dengan projek - projek kerajaan atau GLC, jika sama mungkin secara kebetulan.

p/s
macam tempat aku je hehe
Ranking: 5

38 comments :

  1. paling tak suka bila buat urusan dengan sub-kontraktor..kekadang tu bila mintak keje ayat punya la power..tapi buat keje cam ape je..

    ayat last dua kerja satu harga tu memang superb..hahaha

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Saya selalu jugak dengar rungutan hubby tentang kontraktor..
    masuk telinga kanan keluar telinga kiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya sampai rumah takdenya nak cerita pasal kerja

      Delete
  3. Biasanya sub kontraktor ni la suka buat pasal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pasal la kena pandai auta kari

      Delete
  4. btul la..kontraktor mmg kene byk knowledge ngn contact..sng nk crik org.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak contact banyak ler contract

      Delete
  5. mcm tempat keje lama cik..
    contraktor sumer puak2 bos tp servis/keje mcm harem..
    nyusahkn org..
    mmg xde can lah kontraktor luar nk masok..

    ReplyDelete
  6. puak yang tu macam aku tahu je

    ReplyDelete
  7. pening klu memikior bab2 tender kontraktor n sub kon ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pening aku macam mana nak cari sub-con yg tak banyak cengkadak

      Delete
  8. sebahagian cara/kaedah digunapakai oleh org yg bagi ilmu kat Robert Kiyosaki dlm prinsip yg dipanggil 'rat race'

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku tak kenal sapa itu Robert Kiyosaki nanti aku tanya lebai google.tapi yang trat race tu mungkin aku tahu

      Delete
  9. nak komen pun tak reti sebab bukan golongan kontraktor dan tak pernah campur ngan kontraktor...

    ReplyDelete
  10. Ada juga org dlm company yg guna sykt lain utk dijadikan sub-contractor tapi sebenarnya diri sendiri yg buat kerja bersama-sama member yg ada dlm. Main-contractor tak kisah sebab dia nak janji kerja siap dibuat oleh NSC yg tentu dah well experienced..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak juga buat mcm ni,cuma perlu ada right hand yang dipercayai

      Delete
  11. tapi kena tabah jadi kontraktor ni.payment selalu lambat masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu thrill dia, lagi lambat lagi selalu boleh masuk tempat itu

      Delete
  12. ssebut pasal kontraktor..
    golongan2 ni lah yang paling bermasalah sebab selalunya da yang tak rancang..
    sampaikan x cukup duit...lepas tu ada la yang cuba seluk2 duit tuan rumah...(menipu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan aku tengah kena duit dah bagi 80% tapi kerja baru 50% sampai skrg tak siap2 lps tu telefon pun tak nak angkat

      Delete
  13. Banyak juga kes begini berlaku kpd masyarakat kita
    asik kena pawww jer..

    ReplyDelete
  14. ada bei khidmat yg terbaik ada juga sebaliknya indah khbar dri rupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pandai-pandai buat pilihan,survey dengan rakan2 kenal tak dgn kontraktor ini

      Delete
  15. masa tgok kedaan tempt tu ok..bila lama2 pergi sah2 ada sahja paip ..sinki rosak..tu nak salahkan sapa? huu...kami pengguna mmg hangin bila nak guna

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pangil balik kontarktor itu,biasanya ada jaminan

      Delete
  16. nak cr kontraktor yg msh single mingle..hehe ;p

    ReplyDelete
  17. mmg bkn senang nk jdik kontraktor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah juga untuk memuaskan hati semua orang

      Delete
  18. Jadi kontraktor kena berduit baru orang tabik :)

    BTW tip yang bagus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. duit - duit dimana kau duit hehe

      Delete

 
© onlajer,Net All Rights Reserved
OnLajer