Cara Aku Membeli Tembaga

Dalam saingan antara kontraktor - kontraktor elektrik yang hebat pasti meraka ada formula untuk mengawal harga service meraka. oleh itu pasti meraka sedaya upaya mencari jalan untuk meminimakan kos pembelian meraka. Dalam industri service elektrik bahan utama pastilah cable tembaga, benda yang boleh membuat orang buta hati untuk mencuri di pencawang - pencawang TNB. Aku memang tak berani ,jika ada chargesman ingin membuat uji kaji papan suis pun aku lah orang yang akan angkat kaki berlari.

     Pasaran dunia untuk tembaga sentiasa berubah - ubah dengan itu kita kena peka tentang harga pasaran bahan mentah ini. Di sini aku beri sedikit tips bagaimana aku dapat menagak harga pasaran cable dan seterusnya dapat mengelakan dari ditipu oleh suplyer - suplyer yang hendak mengaut keuntungan berlipat kali ganda daripada kita.

Kebisaan aku akan pergi ke bloomberg untuk membuat ulang kaji harga pasaran hari ini

Cari lah harga commodities


Dari sini kita ketahui satu tan tembaga berharga 335.45 USD .Jadi dengan itu  335.45 x 22 + 200 = 7579.9.
Rm7579.9/ton nilai harga pasaran di malaysia. Dan apabila kita meminta sebut harga kita akan dapat membuat perbandingan harga sekarang dan pada masa lalu mengikut harga semasa tembaga.

p/s:Tentang kali 22 tu aku tak tahu macam mana sifu aku dapat tapi angka itulah yang selalu diguna pakai untuk mencari nilai harga tembaga, dan untuk nilai 200 adalah angaran kos pembuatan.





{ 15 comments.. read them below or add one }

Kesuma Angsana Kesuma Angsana 14 June 2012 at 09:26
baca dah tpi bab ni mmg saya zero knowledge ler!
Rai Rai 14 June 2012 at 09:39
gila betul orang yang curi cable tu kan..duit punya pasal tak takut mati..
suri suri 14 June 2012 at 12:27
klu dulu besi lagi mahal skrg tembaga lagi mahak dri besi dah
suri suri 14 June 2012 at 12:28
utk setakat tahun ini tak jumpa lagi buaya tembaga tpi klu pi zoo mmg spesis binatang gini ada..

ngheeee
fiezaradzi fiezaradzi 14 June 2012 at 15:55
mahal juga ye.. nak beli mesti dlm bulk kan.. tapi leh mark up kat sini, oklah..
onlajer onlajer 14 June 2012 at 18:14
duit untuk berjoli memanlah diaorang tak takut mati
onlajer onlajer 14 June 2012 at 18:15
tengah menungu siapa nak belanja aku makan durian tembaga
onlajer onlajer 14 June 2012 at 18:16
tak juga,kalau beli dgn kilang baru dlm bulk
jebengotai jebengotai 14 June 2012 at 21:50
maybe 22 tu convert pound ke kilo agaknya..tp pelik gak sifir nya..huhu

2000 lb = 1 tonne

tp better guna metalprice kot..harga hari2..ngn leh tukar rm..kg atau pound..hehe
Fakhruddin Fakhruddin 14 June 2012 at 21:58
0oo..camtu..
tapi bahaya gak tembaga ni...ramai giler berebut nak curi..
onlajer onlajer 15 June 2012 at 16:44
yang berebut tu kaki joli
onlajer onlajer 15 June 2012 at 16:45
ya harga cooper ni memang tak tetap kalau minta harga hari ini esok dah tak boleh pakai lagi
onlajer onlajer 19 June 2012 at 12:17
tak pasti pulak dulu dgn sekarang