Kotak kawalan Masa

on Saturday, 14 July 2012



Assalamualaikum dan salam sejahtera semoga kita tidak tergolong dari insan - insan yang rugi.  Entry hari ini aku nak tunjuk dekat korang litar schematic, Panel layout dan gambar yang berkait bagai mana kontraktor Elektrik membuat papan suis kawalan masa yang biasa digunakan pada lampu jalan yang selalu menerangi jalan - jalan raya yang anda lalui.

Komponen - komponen yang diperlukan
MCB
Contactor
24H Timer
Terminal Block
Selector switch
Panel box

Dan yang paling penting mesti ada wayer untuk membuat pendawaiannya cable 1.5mm.sq dan 2.5mm.sq sudah cukup memadai. Komponen - komponen ini bergantung pada jumlah lampu yang hendak dikawal.  Dan pemilihan panel box ia bergantung dimana anda ingin meletakan nya. Di sini aku mengunakan Metal encloser panel box . GW  ( W250 x H250 x D140) Kebisaan yang diguna untuk kawasan perindustrian. Dengan rajah dan gambar yang diberi bolehlah kiranya anda mengupah budak - budak elektrik untuk membinanya dengan kos yang paling minima.


Schematic

Panel Layout
Gambaran litar jenis direct on line yang mengunakan selector switch untuk mengawal lampu dengan mode auto (24h timer) dan manual (fungsi suis).


Pendawaian yang telah siap dilakukan



                                                                                                                                                                       Bagi menyahut seruan Pertanian bandar Fungsi kotak kawalan masa sesuai juga digunakan pada taman - taman bunga atau kebun sayuran untuk mengawal pump air bagi proses penyiraman , pengudaraan dan pencahayaan .



Ranking: 5

32 comments :

  1. Single phase boleh buat macam ni tak? Buat control lampu di luar rumah bagus juga ni.

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Bab2 wiring ni,tak nak ambik tau. Sakit kepala. Tengok barang2nya pun dah jemu. Biar kaum adam je yang belajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaum hawa ada yang lebih terror dari kaum adam bab elektrik ini

      Delete
  3. kotak timer ni on-off shaja ker? kalo utk lmpu mmg sesuai

    kalo utk pam air mungkin kene modifikasi sikit utk 5 minit on..selang setiap 3 jam ker..tkut terlalu byk pula air yg kuarnya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. timer ini boleh laraskan masa kepada minit mengikut kesesuain masa yang kita kehendaki

      Delete
    2. owh..kalo boleh laras lgik senang..huhu

      p/s: dh nk start projek pertanian bandar ker ni..hehe

      Delete
    3. tak lagi cuma nak tunjuk mana tahu ada orang nak tempah kotak kawalan masa ini

      Delete
  4. da lama tinggal pasal elektrik ni. sampai da lupa apa yang belajar dulu

    ReplyDelete
  5. dah lama aku x sentuh benda benda nih bro

    ReplyDelete
  6. sebab banyak sangat tengok movie / drama korea, agak terpengaruh dengan sistem lampu sensor kat rumah pulak..

    agak2 energy + eco friendly camtu punya sistem kosnya kat Malaysia ni berapa ye tuan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini kena ambil mmasa ni pasal aku tak berapa tengok drama , so aku kena tengok dulu sama ada pakai fungsi photo cell atau motion sensor baru aku buleh mengulas dengan lebih lanjut

      Delete
  7. wow tak tercapai dek akal ciktom...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebenaran pasti tercapai . hehe

      Delete
  8. tak paham langsung pasal kotak kawalan masa ni..
    tau tengok je la.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. (baca dengan gaya papazola) tapi harus faham masa itu tak ternilai harganya.

      Delete
  9. Premis tempat kerja mengunakan kotak kawalan masa untuk hidup lampu depan dan belakang pejabat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat bhai, untuk atasi kes lupa nak on/off suis

      Delete
  10. tak faham...huhu...

    salam, tengs drop by my blog...saya follow sini terus yer...

    nice blog!!

    ReplyDelete
  11. bro buat kerja ni ke??tak takut ke bermain dengan elektrik???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha sh aku reka dari rekaan yang lepas aku cari barang dan aku suruh budak2 buat, amacam nak oder hehehe

      Delete
  12. mcm chii sendiri..kalau ia berkaitan ngan elekrtik...chii serahkan pd adik sebab dia lg arif ttg ni..ehehe..

    ReplyDelete
  13. sesuai guna kat rumah (single phase)? boleh dicadangkan nanti next team meeting. thnks bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sangat, R sambung wayer life, B kosongkan , dan Y sambung jadi neutral, settel

      Delete
  14. bab elektrik ni aduh garu kepala kejap hee... mmg tahu sikit2 masa karen tertendang di tebak petir baru naikkan kt ats dan lampu rumah pun bernyala

    ReplyDelete
  15. uihyo terpegun..sebab tak penah amik tahu bab elektrik..
    otak sendiri ke reka ni?huhu~

    hebat2..
    :)

    ReplyDelete
  16. Slm, aku tada commen....tp bole terang kan ttng motor 3 phase ! Menggunakkan panel control....

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud hang nak control pakai dol starter

      Delete

 
© onlajer,Net All Rights Reserved
OnLajer