Kotak kawalan Masa



Assalamualaikum dan salam sejahtera semoga kita tidak tergolong dari insan - insan yang rugi.  Entry hari ini aku nak tunjuk dekat korang litar schematic, Panel layout dan gambar yang berkait bagai mana kontraktor Elektrik membuat papan suis kawalan masa yang biasa digunakan pada lampu jalan yang selalu menerangi jalan - jalan raya yang anda lalui.

Komponen - komponen yang diperlukan
MCB
Contactor
24H Timer
Terminal Block
Selector switch
Panel box

Dan yang paling penting mesti ada wayer untuk membuat pendawaiannya cable 1.5mm.sq dan 2.5mm.sq sudah cukup memadai. Komponen - komponen ini bergantung pada jumlah lampu yang hendak dikawal.  Dan pemilihan panel box ia bergantung dimana anda ingin meletakan nya. Di sini aku mengunakan Metal encloser panel box . GW  ( W250 x H250 x D140) Kebisaan yang diguna untuk kawasan perindustrian. Dengan rajah dan gambar yang diberi bolehlah kiranya anda mengupah budak - budak elektrik untuk membinanya dengan kos yang paling minima.


Schematic

Panel Layout
Gambaran litar jenis direct on line yang mengunakan selector switch untuk mengawal lampu dengan mode auto (24h timer) dan manual (fungsi suis).


Pendawaian yang telah siap dilakukan



                                                                                                                                                                       Bagi menyahut seruan Pertanian bandar Fungsi kotak kawalan masa sesuai juga digunakan pada taman - taman bunga atau kebun sayuran untuk mengawal pump air bagi proses penyiraman , pengudaraan dan pencahayaan .



{ 32 comments.. read them below or add one }

Encik Anif Encik Anif 14 July 2012 at 14:55
Single phase boleh buat macam ni tak? Buat control lampu di luar rumah bagus juga ni.
Iza Teratak Usang Iza Teratak Usang 14 July 2012 at 18:28
Assalam..
Bab2 wiring ni,tak nak ambik tau. Sakit kepala. Tengok barang2nya pun dah jemu. Biar kaum adam je yang belajar...
Jebeng Otai™ Jebeng Otai™ 14 July 2012 at 22:19
kotak timer ni on-off shaja ker? kalo utk lmpu mmg sesuai

kalo utk pam air mungkin kene modifikasi sikit utk 5 minit on..selang setiap 3 jam ker..tkut terlalu byk pula air yg kuarnya.. :)
Boni JLL3 Boni JLL3 14 July 2012 at 23:39
da lama tinggal pasal elektrik ni. sampai da lupa apa yang belajar dulu
onlajer onlajer 14 July 2012 at 23:56
timer ini boleh laraskan masa kepada minit mengikut kesesuain masa yang kita kehendaki
onlajer onlajer 14 July 2012 at 23:56
recall balik le apa lagi he
onlajer onlajer 14 July 2012 at 23:58
kaum hawa ada yang lebih terror dari kaum adam bab elektrik ini
Juan Juan 15 July 2012 at 02:07
dah lama aku x sentuh benda benda nih bro
JebengOtai™ JebengOtai™ 15 July 2012 at 16:22
owh..kalo boleh laras lgik senang..huhu

p/s: dh nk start projek pertanian bandar ker ni..hehe
pipoq pipoq 15 July 2012 at 16:41
sebab banyak sangat tengok movie / drama korea, agak terpengaruh dengan sistem lampu sensor kat rumah pulak..

agak2 energy + eco friendly camtu punya sistem kosnya kat Malaysia ni berapa ye tuan ?
CIK TOM CIK TOM 15 July 2012 at 17:53
wow tak tercapai dek akal ciktom...
Fakhruddin Fakhruddin 15 July 2012 at 21:41
tak paham langsung pasal kotak kawalan masa ni..
tau tengok je la.hehe
onlajer onlajer 15 July 2012 at 22:25
tak lagi cuma nak tunjuk mana tahu ada orang nak tempah kotak kawalan masa ini
onlajer onlajer 15 July 2012 at 22:28
ok der boleh buat total recall
onlajer onlajer 15 July 2012 at 22:31
ini kena ambil mmasa ni pasal aku tak berapa tengok drama , so aku kena tengok dulu sama ada pakai fungsi photo cell atau motion sensor baru aku buleh mengulas dengan lebih lanjut
onlajer onlajer 15 July 2012 at 22:32
kebenaran pasti tercapai . hehe
onlajer onlajer 15 July 2012 at 22:34
(baca dengan gaya papazola) tapi harus faham masa itu tak ternilai harganya.
akubiomed akubiomed 15 July 2012 at 23:23
Premis tempat kerja mengunakan kotak kawalan masa untuk hidup lampu depan dan belakang pejabat.
wahida wahida 16 July 2012 at 09:29
tak faham...huhu...

salam, tengs drop by my blog...saya follow sini terus yer...

nice blog!!
Hafizul Hafizul 16 July 2012 at 11:58
bro buat kerja ni ke??tak takut ke bermain dengan elektrik???
onlajer onlajer 16 July 2012 at 15:33
kena buat bhai, untuk atasi kes lupa nak on/off suis
onlajer onlajer 16 July 2012 at 15:34
ha sh aku reka dari rekaan yang lepas aku cari barang dan aku suruh budak2 buat, amacam nak oder hehehe
chii chii 17 July 2012 at 01:01
mcm chii sendiri..kalau ia berkaitan ngan elekrtik...chii serahkan pd adik sebab dia lg arif ttg ni..ehehe..
irsah irsah 17 July 2012 at 17:44
sesuai guna kat rumah (single phase)? boleh dicadangkan nanti next team meeting. thnks bro.
onlajer onlajer 17 July 2012 at 19:01
Mesti adik chii faham nih
onlajer onlajer 17 July 2012 at 19:03
Boleh sangat, R sambung wayer life, B kosongkan , dan Y sambung jadi neutral, settel
suri suri 18 July 2012 at 14:21
bab elektrik ni aduh garu kepala kejap hee... mmg tahu sikit2 masa karen tertendang di tebak petir baru naikkan kt ats dan lampu rumah pun bernyala
Miss Yaty Miss Yaty 2 August 2012 at 09:53
uihyo terpegun..sebab tak penah amik tahu bab elektrik..
otak sendiri ke reka ni?huhu~

hebat2..
:)
Elit Elit 26 June 2013 at 21:23
Slm, aku tada commen....tp bole terang kan ttng motor 3 phase ! Menggunakkan panel control....
Kaki Pancing Kaki Pancing 26 June 2013 at 23:21
maksud hang nak control pakai dol starter