DOL CIRCUIT

on Tuesday, 25 September 2012

Didalam sebuah pejabat pasti ada set penghawa dingin yang akan beroperasi bagi menyejukan dan menyamankan suhu bilik bagi keselesaan anda. Tahukah anda arus mula atau starting current akan meningkat sebanyak tiga hingga  enam kali ganda  dari arus kendalian normal. Salah satu penghidup motor  atau alat kawalan perlu digunakan untuk membolehkan motor berkerja dengan selamat semasa mula-mula dihidupkan hingga ia diberhentikan adalah -

Penghidup Motor secara terus ketalian  (DOL)
Bahasa yang biasa digunakan adalah direct on line dengan kadar kuasa kuda 0.5 hingga 7.5HP. dengan penyelengaraan yang mudah dan kos penyedian alatan yang murah penghidup jenis ini banyak digunakan untuk beban - beban seperti pemampat angin, penghembus udara dan sebagainya.


Contoh Litar penghidup  secara terus ketalian, Namun begitu kawalan motor ini mempunyai kelemahan seperti arus mulanya yang tinggi yang menganggu sistem bekalan yang lain, serta pengalir -pengalir  dan alat-alat perlindunganya perlu dilebihkan kadarnya seperti MCCB ,contactor dan juga overload (TOR).

Kendalian Litar
-Apabila punat starting (PBB) ditekan gelung penyentuh (C) akan bertenaga dan akan menyebabkan sesentuhnya tertutup (c) normaly open contact.
-Motor akan mendapat tenaga setelah menerima bekalan.
-Motor tidak akan berhenti selagi punat tekan henti (PBA) ditekan.
-Jika berlaku lebihan arus pada beban geganti beban lampau (TOR) akan membuka semua sesentuhnya dan mematikan motor.
-Lampu trip (PLT) akan menyala dan ini menunjukan sistem ini bermasa


Yang Berkait:-

DOL
PHOTO CELL
PHOTO CELL C/P
CONTROL PANEL
SYMBOL 01
KOTAK KAWALAN MASA
SAIZ KONDUKTOR

Ranking: 5

20 comments :

  1. OOooo.. Faham la sikit-sikit sekarang :D

    ReplyDelete
  2. skng dh moden skit..pki inverter..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ajar dari basic dulu bro baru boleh ajar yang ngarut-ngarut hehe

      Delete
    2. btul bro..basic kene penting..kalo x mmg 'sesat' gak nnt bila dh advance sgt.. :)

      Delete
  3. Hehehe...yg aku tau kalau rosk panggil maintenance je laa....aku bukannya reti hapa pong....:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dan aku tak suka apabila maintenance pangil kuli kontraktor hehe

      Delete
  4. sy tahu on ker penghawa dingin sahaja hiiii

    ReplyDelete
  5. pergh... dah lama tak tengok lukisan litar macam ni..hehehe..lama dah tinggal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku saja post sini mana tahu akan datang aku lupa hehe

      Delete
  6. errr...nak kata faham semua tu...idak la..tp ada la dpt pengetahuan sikit..:) ilmu baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu bagus lah tak sia2 aku post dekat sini

      Delete
  7. ooo rupanya mcm ni..terima kasih atas cerita yg disampaikan..tahu ler daripada tak tahu apa satu tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu cikgu aku ajar aku macam blur sikit tapi dah kerja baru lah semangkin faham

      Delete
  8. Mcm pernah belajar dulu di skul.. Bagus dapat refresh balik.

    ReplyDelete
  9. aku tak pernah belajar secara khusus benda ni
    tapi kalau setakat tukar suis lampu biasa tu boleh la
    hehe

    ReplyDelete
  10. Dapatlah igt balik benda yg lepas

    ReplyDelete

 
© onlajer,Net All Rights Reserved
OnLajer