DOL CIRCUIT

Didalam sebuah pejabat pasti ada set penghawa dingin yang akan beroperasi bagi menyejukan dan menyamankan suhu bilik bagi keselesaan anda. Tahukah anda arus mula atau starting current akan meningkat sebanyak tiga hingga  enam kali ganda  dari arus kendalian normal. Salah satu penghidup motor  atau alat kawalan perlu digunakan untuk membolehkan motor berkerja dengan selamat semasa mula-mula dihidupkan hingga ia diberhentikan adalah -

Penghidup Motor secara terus ketalian  (DOL)
Bahasa yang biasa digunakan adalah direct on line dengan kadar kuasa kuda 0.5 hingga 7.5HP. dengan penyelengaraan yang mudah dan kos penyedian alatan yang murah penghidup jenis ini banyak digunakan untuk beban - beban seperti pemampat angin, penghembus udara dan sebagainya.


Contoh Litar penghidup  secara terus ketalian, Namun begitu kawalan motor ini mempunyai kelemahan seperti arus mulanya yang tinggi yang menganggu sistem bekalan yang lain, serta pengalir -pengalir  dan alat-alat perlindunganya perlu dilebihkan kadarnya seperti MCCB ,contactor dan juga overload (TOR).

Kendalian Litar
-Apabila punat starting (PBB) ditekan gelung penyentuh (C) akan bertenaga dan akan menyebabkan sesentuhnya tertutup (c) normaly open contact.
-Motor akan mendapat tenaga setelah menerima bekalan.
-Motor tidak akan berhenti selagi punat tekan henti (PBA) ditekan.
-Jika berlaku lebihan arus pada beban geganti beban lampau (TOR) akan membuka semua sesentuhnya dan mematikan motor.
-Lampu trip (PLT) akan menyala dan ini menunjukan sistem ini bermasa


Yang Berkait:-

DOL
PHOTO CELL
PHOTO CELL C/P
CONTROL PANEL
SYMBOL 01
KOTAK KAWALAN MASA
SAIZ KONDUKTOR

{ 20 comments.. read them below or add one }

Encik Anif Encik Anif 25 September 2012 at 02:07
OOooo.. Faham la sikit-sikit sekarang :D
JebengOtai™ JebengOtai™ 25 September 2012 at 12:06
skng dh moden skit..pki inverter..hehe
Yas y Yas y 25 September 2012 at 12:30
Hehehe...yg aku tau kalau rosk panggil maintenance je laa....aku bukannya reti hapa pong....:D
onn Lajer onn Lajer 25 September 2012 at 12:39
Dulu aku pun faham sikit2 je heh
onn Lajer onn Lajer 25 September 2012 at 12:39
Kena ajar dari basic dulu bro baru boleh ajar yang ngarut-ngarut hehe
onn Lajer onn Lajer 25 September 2012 at 12:41
Dan aku tak suka apabila maintenance pangil kuli kontraktor hehe
suri suri 25 September 2012 at 14:05
sy tahu on ker penghawa dingin sahaja hiiii
boni kacak boni kacak 25 September 2012 at 18:56
pergh... dah lama tak tengok lukisan litar macam ni..hehehe..lama dah tinggal..
chii chii 25 September 2012 at 22:04
errr...nak kata faham semua tu...idak la..tp ada la dpt pengetahuan sikit..:) ilmu baru
Hafizu Hafizu 26 September 2012 at 13:24
ooo rupanya mcm ni..terima kasih atas cerita yg disampaikan..tahu ler daripada tak tahu apa satu tu..hehe
Dulu Lain Sekarang Lain Dulu Lain Sekarang Lain 26 September 2012 at 13:31
Mcm pernah belajar dulu di skul.. Bagus dapat refresh balik.
tehr tehr 26 September 2012 at 17:26
aku tak pernah belajar secara khusus benda ni
tapi kalau setakat tukar suis lampu biasa tu boleh la
hehe
onn Lajer onn Lajer 26 September 2012 at 18:51
aku saja post sini mana tahu akan datang aku lupa hehe
onn Lajer onn Lajer 26 September 2012 at 18:51
kalau macam tu bagus lah tak sia2 aku post dekat sini
onn Lajer onn Lajer 26 September 2012 at 18:52
dulu cikgu aku ajar aku macam blur sikit tapi dah kerja baru lah semangkin faham
onn Lajer onn Lajer 26 September 2012 at 18:53
yup aku belajar pun dekat skull
onn Lajer onn Lajer 26 September 2012 at 18:53
takpe cikgu sekadar pencerahan
JebengOtai™ JebengOtai™ 29 September 2012 at 00:15
btul bro..basic kene penting..kalo x mmg 'sesat' gak nnt bila dh advance sgt.. :)
Unknown Unknown 21 November 2016 at 21:34
Dapatlah igt balik benda yg lepas