Mohon Cuti di Hari Malaysia ini

on Monday, 17 September 2012

Syawal telah melabuhkan tirainya pastinya semalam banyak rumah yang telah membuka pintu rumah dengan selebar - lebarnya. Tak ketingalan bakal - bakal haji juga membuat kenduri kesyukuran kerna telah mendapat jumputan ke tanah suci. semacam cuti hari malaysia  sangat tepat masa jatuhnya.
 
Tapi dalam ketibaan cuti ada juga berlaku ketidak puasan hati dikalangan rakan - rakan dan saya tentang ayat yang dihambur oleh pengurusan syarikat. "You all cuti raya saya tidak akan sekat tetapi public you all jangan buat-buat plan nanti ada kerja susah saya nak cari orang"  keluar ayat itu sahaja berlakulah ketegangan diantara kami, adakah kamu fikir kami akan dibayar dengan imbuhan yang melampau - lampau sehingga kami boleh dibeli dengan nya. Gila gonjol, kita orang ada famaly lah, aku rasa boss pun tidak akan sampai mengucapkan ayat ini. kebanyakan dari kami semua dah dibayar dengan ot yang harganya dah mati.rasanya dengan gaji yang biasa pun dah mencukupi.
 
Bukan niat kami tidak mahu ot atau buat kerja ini, war-warkan lah kerja yang sudah diberi walau belum conform lagi baru lah semua orang puas hati takdelah kita orang mula memaki-maki kita kenal bukanya sehari dua hari kebanyakan dah bertahun dan dari mula lagi. Dan yang lagi satu ayat yang terkeluar pada hari yang satu lagi " saya minta maaf tapi bukanya minta maaf " ini ayat apa ini kalau nak apologise terus dol( direct on line) terus mengakuje tak payah nak selekoh-selekoh , selagi kamu selekoh selagi itu masalah ini tak akan selesai. Dasar warga gelap suka sangat pusing itu pasalah orang ada bilang Auta k.
 
 
 
Walaupun kebanyakan kami memang minat dengan kerja tapi kita pun minat cuti takdelah kita sampai tahap hidup untuk kerja, kita  hanya mahu kerja untuk hidup. dan dah bertahun aku kerja baru first time aku dengar jangan mohon cuti time public, ingat kita ni tentera ke apa. Nak mengadu denga boss takut pulak dicakap you all janganlah terlampau calculative dengan dicampur ugutan sabtu setengah hari jadi satu hari. piraah rasa nak kerja petik buah dekat kebun sendiri rasanya .
 
Dan dengan hati bengkeknya pada hari lepas aku carilah lagu yang agak-agak dapat menghiburkan hati. walau yang berbalah budak ci dan manager indi kita yang malay pun sikit sebanyak ada terasa hati. moga you all enjoy dengan lagu dari yt.
 
 
 
Onlajer: Tempat mencari Rezeki apa - apa pun buleh terjadi

Ranking: 5

16 comments :

  1. he he apapun perkara yg sama dimana2 tempat keje pown !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pula aku macam tak pernah bertukar tempat he

      Delete
  2. sesekali kena cuti gak brother. karang meletop urat sarap..
    Selamat bercuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tentu a cuti-cuti malaysia tu dah pasti hehe

      Delete
  3. Hehehe....aku pun x dapek cuti Hari Mesia ni....kompeni dh ganti tuk raya haji nanti....bapok la sunyinyer jalan ari nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada ganti macam tu aku setuju, masalahnya tadak ganti

      Delete
  4. sabarlah bro atas apa jua dugaan yang dihadapi, semoga akan dapat menguruskan segalanya dengan baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah semestinya, ah masuk kanan keluar kiri je jangan ambil peduli kitakan cari rezeki.

      Delete
  5. memang bagus layan lagu, bro
    tak la rasa sakit hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu lagu ini mula-mula lagu jinbara rupanya lagu aris ariwatan baru perasan time aku cari dekat yt

      Delete
  6. sabar je la..ape boleh buat kan.

    ReplyDelete
  7. rezeki ada dimana-mana bro, tapi hidup perlu seimbang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul bukan makan je perlu seimbang kehidupan pun mesti seimbang juga

      Delete
  8. Gila gonjol?..terbaek tu bro..hehe

    ReplyDelete

 
© onlajer.net All Rights Reserved
OnLajer