Nak Cekik Benda Halal

Sementara menungu Metro yang terbaru bertukar tangan di warung minum kopi ,aktivi troling metro yang dah berberapa hari yang lepas diteruskan kot - kot ada info yang terlepas pandang untuk diulas bersama - sama rakan sekerja yang nampak gayanya lebih seronok waktu tea time dari waktu working time. Salah satu  benda yang ada di akhbar metro yang aku suka lihat dan belek pastinya tempat kartun juragan walau pun kekadang tidak sehaluan. Karya dia kali ini sedikit sebanyak mengibau kenangan zaman -zaman bujang. zaman dapur ku berasap dimana - mana sahaja heh.


Korang cuba tengok Bukan setakat gambar kartun tu yang kembang tekak gua pun sama kembang tekak, itu pasal la gua rasa fobia sedikit kalau masuk kedai - kedai mamak ini, maaf ya bukan driskrimasi tapi aku memang geli , geli yang telah tertanam sejak kecil lagi. tapi kalau gua dah kena paksa pergi nak cakap apa lagi tak kan gua nak duduk dalam kereta sorang - sorang diri. Pergilah juga minta air kopi yang tak ada susu sapi.

Dan dimuka - muka sebelahnya ada artikel yang menceritakan tentang perisian  kesan status halal, walawe kena beli samsung galaxy jugalah dapat gaji nanti boleh download aplikasi macam ini. gua bukannya orang - orang yang dapat melihat dengan mata hati. HP jenis subsidi mana nak ada benda - benda yang boleh mengesan status halal atau haram benda  yang kita cekik ini.


{ 23 comments.. read them below or add one }

Momo Momo 18 September 2012 at 14:31
adoyai...susah kan nak cari makanan betul2 halal..:(
Denaihati Denaihati 18 September 2012 at 15:17
kewajian kita cari makanan yg halal. bukan bro je, rasanya memang ramai juga tak boleh masuk kedai mamak ni.
wantie wantie 18 September 2012 at 15:22
Tu la, kalau kat Penang ni kekadang tu konfius nak kenal yg mana satu mamak & yg mana satu India. kekadang tu sengaja ja dorang letak ayat Bismillahirahmabirahhim.

Akak pernah kena sekali jerk. konfius gak bila akak tengok penjual tu, kejap pakai tudung , kejap pakai topi. Then kuku panjang lak tu. Then bila anak anak dia datang ada yang ada tandey kat dahi. ish...

Sebab was was akak tak beli pun nasi kat dia. walaupun ramai yg ckp dia tu islam.

akak dah follow kamu yer.
onn Lajer onn Lajer 18 September 2012 at 15:31
adoi geli nya aku lagi-lagi dia pakai uniform macam ini cet. sebenarnya apa bangsa pun aku tak kisah janji halal dan bersih
onn Lajer onn Lajer 18 September 2012 at 15:35
apa tanda di dahi ini buat kita lagi rasa geli, btw thanks Akak hehe
tehr tehr 18 September 2012 at 15:47
memang tak lalu nak telan tu
nampak gaya kena la makan biskut kering je
huhu
onn Lajer onn Lajer 18 September 2012 at 16:03
nak cekik biskut kering hari-hari takut tak lalu tekak kita ini
Nur Misnan Nur Misnan 18 September 2012 at 16:54
Memang susah.. tapi di Brunei kira ketat undang2
dalam bab pemakanan + kedudukan. Haram tetap haram..
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 18 September 2012 at 17:02
tq share, KA pown quite particular bab2 makan2 ni
onn Lajer onn Lajer 18 September 2012 at 17:03
terbaik lah dekat brunei, cuma terfikir dengan sesetengah manusia dah terang - terang haram nak juga ditongaknya, tapi dengan kulit khinzir cepat - cepat dilontarnya hehe.
onn Lajer onn Lajer 18 September 2012 at 17:03
no prob cuma sekadar mengajak rakan - rakan bermuzakarah hehe
boni kacak boni kacak 18 September 2012 at 18:39
kadang2 ada jugak yang menggunakan nama mamak, padahal owner dia bukan islam.. tu yang risau tu
Manan Qayyim Manan Qayyim 18 September 2012 at 22:46
ade je nampak kedai mcm mamak. tp sebenarnye diorang india.
hati2 bila nk makan kt situ...

My recent post : Dr Zakir Naik Datang Malaysia : Tokoh Perbandingan Agama Dunia
onn Lajer onn Lajer 19 September 2012 at 09:30
itu yang kita takuti, lainlah kalau memang nak sangat merasa nasi daun pisang hehe
onn Lajer onn Lajer 19 September 2012 at 09:31
siap gantung ayat-ayat Al-Quraan pulak tuh
Amirez Amirez 19 September 2012 at 12:04
ada orang bagi tips, kalau nak makan kat kedai mamak order makanan yg goreng2 je. yg ala carte tu ada org kata diorang recycle makanan sebelum tu yg tak habis. betul ke tak entahlah. tapi kedai mamak ni selalu ramai orang
onn Lajer onn Lajer 19 September 2012 at 15:02
itu yang aku pelik macam mana kedai m ni ramai orang
JebengOtai™ JebengOtai™ 20 September 2012 at 21:20
rasa mcm sesal lak masuk kedai mamak..huhu
onn Lajer onn Lajer 21 September 2012 at 11:29
kalau bersih takde hal lah bro
Yas y Yas y 21 September 2012 at 15:59
Hehehe...kalau kat mesia kita masih banyak pilihan bro...tp klau kt luar negara....jenuh nk mencari pilihan tu....:D