Nak Cekik Benda Halal

on Tuesday, 18 September 2012

Sementara menungu Metro yang terbaru bertukar tangan di warung minum kopi ,aktivi troling metro yang dah berberapa hari yang lepas diteruskan kot - kot ada info yang terlepas pandang untuk diulas bersama - sama rakan sekerja yang nampak gayanya lebih seronok waktu tea time dari waktu working time. Salah satu  benda yang ada di akhbar metro yang aku suka lihat dan belek pastinya tempat kartun juragan walau pun kekadang tidak sehaluan. Karya dia kali ini sedikit sebanyak mengibau kenangan zaman -zaman bujang. zaman dapur ku berasap dimana - mana sahaja heh.


Korang cuba tengok Bukan setakat gambar kartun tu yang kembang tekak gua pun sama kembang tekak, itu pasal la gua rasa fobia sedikit kalau masuk kedai - kedai mamak ini, maaf ya bukan driskrimasi tapi aku memang geli , geli yang telah tertanam sejak kecil lagi. tapi kalau gua dah kena paksa pergi nak cakap apa lagi tak kan gua nak duduk dalam kereta sorang - sorang diri. Pergilah juga minta air kopi yang tak ada susu sapi.

Dan dimuka - muka sebelahnya ada artikel yang menceritakan tentang perisian  kesan status halal, walawe kena beli samsung galaxy jugalah dapat gaji nanti boleh download aplikasi macam ini. gua bukannya orang - orang yang dapat melihat dengan mata hati. HP jenis subsidi mana nak ada benda - benda yang boleh mengesan status halal atau haram benda  yang kita cekik ini.


Ranking: 5

23 comments :

  1. adoyai...susah kan nak cari makanan betul2 halal..:(

    ReplyDelete
  2. kewajian kita cari makanan yg halal. bukan bro je, rasanya memang ramai juga tak boleh masuk kedai mamak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi geli nya aku lagi-lagi dia pakai uniform macam ini cet. sebenarnya apa bangsa pun aku tak kisah janji halal dan bersih

      Delete
    2. rasa mcm sesal lak masuk kedai mamak..huhu

      Delete
    3. kalau bersih takde hal lah bro

      Delete
  3. Tu la, kalau kat Penang ni kekadang tu konfius nak kenal yg mana satu mamak & yg mana satu India. kekadang tu sengaja ja dorang letak ayat Bismillahirahmabirahhim.

    Akak pernah kena sekali jerk. konfius gak bila akak tengok penjual tu, kejap pakai tudung , kejap pakai topi. Then kuku panjang lak tu. Then bila anak anak dia datang ada yang ada tandey kat dahi. ish...

    Sebab was was akak tak beli pun nasi kat dia. walaupun ramai yg ckp dia tu islam.

    akak dah follow kamu yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa tanda di dahi ini buat kita lagi rasa geli, btw thanks Akak hehe

      Delete
  4. memang tak lalu nak telan tu
    nampak gaya kena la makan biskut kering je
    huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak cekik biskut kering hari-hari takut tak lalu tekak kita ini

      Delete
  5. Memang susah.. tapi di Brunei kira ketat undang2
    dalam bab pemakanan + kedudukan. Haram tetap haram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik lah dekat brunei, cuma terfikir dengan sesetengah manusia dah terang - terang haram nak juga ditongaknya, tapi dengan kulit khinzir cepat - cepat dilontarnya hehe.

      Delete
  6. tq share, KA pown quite particular bab2 makan2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prob cuma sekadar mengajak rakan - rakan bermuzakarah hehe

      Delete
  7. kadang2 ada jugak yang menggunakan nama mamak, padahal owner dia bukan islam.. tu yang risau tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang kita takuti, lainlah kalau memang nak sangat merasa nasi daun pisang hehe

      Delete
  8. ade je nampak kedai mcm mamak. tp sebenarnye diorang india.
    hati2 bila nk makan kt situ...

    My recent post : Dr Zakir Naik Datang Malaysia : Tokoh Perbandingan Agama Dunia

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap gantung ayat-ayat Al-Quraan pulak tuh

      Delete
  9. ada orang bagi tips, kalau nak makan kat kedai mamak order makanan yg goreng2 je. yg ala carte tu ada org kata diorang recycle makanan sebelum tu yg tak habis. betul ke tak entahlah. tapi kedai mamak ni selalu ramai orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang aku pelik macam mana kedai m ni ramai orang

      Delete
  10. Hehehe...kalau kat mesia kita masih banyak pilihan bro...tp klau kt luar negara....jenuh nk mencari pilihan tu....:D

    ReplyDelete

 
© onlajer,Net All Rights Reserved
OnLajer