Bicara Kenderaan Baru

Sebelum kita membeli sesebuah kenderaan pastinya kita mengetahui serba sedikit tentang harga pasaran dan pretasi kenderaan yang kita impikan. Barulah kita mencongak - congak kadar muka dan budget bulanan kita untuk membayar ansuran. Dengan itu kita di nasihatkan membuat survey daripada berberapa saleman daripada syarikat yang berlainan supaya kita mendapat satu result jawapan yang tip top bagi menjamin keselesaan diri, hati dan poket kita ini. Betul der kalau banyak duit sekali pun orang akan buat installment paling rongak lima tahun. Boss aku yang kaya pun buat bergitu , mitosnya untuk mengelakan lembaga hasil datang merapu - rapu depan pintu. Dah aim satu cuba - cuba cari iklan dekat you mana tahu kenderaan itu memang sajak untuk jiwa - jiwa yang kacak.


Selepas selesai urusan untuk aim kenderaan baru telah selesai mulalah kita mencari - cari salesman yang paling kita percayai lebih baik dengan sanak saudara, adik beradik atau awek-awek salegirl yang kita boleh ajak minum kopi untuk urusan membeli, Jujur dari pengalaman saya harga sesebuah kenderaan itu menjadi murah atau mahal bergantung kepada peratus keuntungan dealer ,lagi baik anda dengan meraka lagi murah lah kenderaan itu akan dijualnya, Disamping kita peka adakah kenderaan ini dijualan atas tiket penghabisan stock. 

Kenderaan penghabisan stock biasanya adalah kenderaan yang telah didaftarkan pada tahun lepas dan dijual pada tahun berikutnya. Jadinya ada dua kemungkinan terhadap pembeli sama ada untung dari nilai sesebuah kenderaan itu telah jatuh tetapi masih berstatus bau kedai. Dan rugi jika anda memang tak sampai habis ansuran anda telah mentredinkanya. kerana kenderaan itu akan dinilai mengikut tahun bukan mengikut bulan, logiknya jangan beli kenderaan pada hujung tahun jika anda tidak mahu rasa kerugian pada nilai kenderaan anda.


yang ini memang aku tak dapat beli


Nota untuk pembaca : Onlajer menyokong contest  10 Blogger Terbaik Malaysiah  hehehe




{ 7 comments.. read them below or add one }

Encik Anif Encik Anif 23 January 2013 at 14:32
Biasanya pembeli kereta pertama kali ni tak peduli tu semua.. Hujang tahun pun hujunglah, Janji dapat kereta!
onn Lajer onn Lajer 23 January 2013 at 14:38
Itu aku percaya bro, aku pun pernah muda remaja hehe
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 23 January 2013 at 16:05
ada duit apa jenis kereta pun boleh belikan. N tq so much for the support to blog KA all this while ye. Cuma kdg2 kekangan masa KA x dpt nak BW .. again tq ye, sgt2 KA hargai
tehr tehr 23 January 2013 at 22:48
beli kenderaan di awal tahun
macam ada kebenarannya, bro
Yas y Yas y 24 January 2013 at 17:34
Beli keta pada hujung tahun dan awal tahun kompom taim tu rega tgh murah....depa time2 tu la wat promo....
nazray nazray 25 January 2013 at 10:56
hehe betul macam saya, janji dapat kereta, tapi tak ada lah hujung tahun, bulan 8 tahun 2012 lepas, kereta untuk bawak balik raya. :D
Qashmere Qashmere 25 January 2013 at 11:29
Beli kereta kebal tu terbaik bro! Bole tumpang sekali atau pinjam. Kalau rasa geram dekat seseorang. Tembak je pakai tank tu meletop terus! haha kejam nye!