Cukai Kereta Jepun Turun?


28-2-2013 mendapat berita penurunan cukai kereta import dari Jepun pastinya mengembirakan rakyat - rakyat yang ingin membeli kereta baru. 15% banyak tu kalau 1000 ada balik 150 sangat cukup buat kena seafood sekeluarga.  Namun bergitu dalam artikel yang dikeluarkan disini , Ia menyatakan kerata yang dipasang sepenuhnya (CBU) dari Jepun sikit pun takde kata dipasang di Malaysia.


Jika ditanya pendapat gua tentang berita yang mengembirakan ini, gua rasa ok bagus la tapi wa nak tanya sikit la kerata yang sepenuhnya yang dipasang dekat jepun tu kereta apa ya? puas gua google senarai kerata yang dipasang di jepun dan dimport terus ke Malaysia . sipi - sipi pun gua tak jumpa lagi . Jika ada diantara lu,lu yang tahu link senarai itu dipersilakan letak dekat ruangan komen ini.

Untuk itu sebelum gua jumpa senarai kerata itu nampak gayanya gua tidak boleh bergembira atau rasa seronok dengan pengumuman ini. Lain la kalau gua kerja atau belajar di jepun Pastinya gua boleh memohon AP sekali dalam seumur hidup, perkataan  ada power seumur hidupun gua baru dapat dekat blog apa tah lu cari sendiri lah pasal gua dah terpangkah tak sempat gua nak copy link itu.

Berbalik dengan cerita turun cukai kerata pastinya brader - brader yang baru beli kereta tempoh hari akan merasa panas hati dengan cerita penurunan cukai disamping dengan dakyah gua yang mengatakan awal tahun masa yang sesuai untuk membeli kereta baru.


Link minta Di Klik
Tukar Ganti BroadBand Anda Untuk PortaWifi Terbaru Hari Ini
10 Blogger Terbaik Malaysia 





{ 11 comments.. read them below or add one }

suri suri 28 February 2013 at 16:02
salam..
nak pendudk pakai kereta kot tu depan turunkan harga hee..entah mungkin byk sebab buat bgtu untung org sana eh blh bli dg kdar berbaloi
Kesuma Angsana Kesuma Angsana 28 February 2013 at 16:40
KA pun ada dengar berita tu tapi tahun bila tu ???
Datin Tyka Datin Tyka 28 February 2013 at 17:13
Malaysia bole buat kereta tanpa cukai .. tapi sanggup tak duit parking mahal?

DT dah pergi beberapa negara. Seperti New Zealand, Melbourne, Perth.. biasa guna kereta sewa.. tapi bila nak parking, 1 jam sama dengan RM50. kata 14 dollar.. satu jam tu...

sebabnya kereta mereka tak ada cukai.. itu namanya ekonomi.. susah nak bandingkan dengan negara kita dengan negara orang lain.. ye dak?

pendapat je ni.. hehhe
Nur Misnan Nur Misnan 28 February 2013 at 20:45
Brunei cukai tak mahal + parking pun tak mahal..
minyak murah pun murah. Cuma bezanya phone kredit
habis tak dapat call n accept call.. ikut Spore..

oklah tuh..
tehr tehr 28 February 2013 at 23:42
aku tak terlibat dengan penurunan cukai ni
sebab aku tak cadang nak beli sebarang kerata baru
hehe
Cikgu Hairul Cikgu Hairul 1 March 2013 at 10:48
kalau difikirkan balik sapa yang untung? kita kah? mungkin tidakkkk... so, dakyah macam ni usah bergembira sangat. nak turunkan biar yang turun tu semua orang pakai.
Hanif Idrus Hanif Idrus 1 March 2013 at 18:45
Aku baru beli kereta Malaysia...hehehehhe
So pengumumuman ini tak menghairahkan aku sedikit pun..hehehehhe
hafizmd hafizmd 2 March 2013 at 17:00
Kalau ikut perjanjian, cukai terus 0% taun 2016 nanti...bguslah
MK Kimi MK Kimi 3 March 2013 at 12:14
turun kasi byk skit. mau beli kete nih.haha
john johny john johny 28 March 2013 at 19:30
kalo turun pon..,kete ape erk..??sbab aku da ta sbar sbar nk pakai kete honda...
harap harap kete yang aku nk beli nnti akn TURUN...!!!