Cara Mengurangkan Bil Elektrik

on Tuesday, 9 July 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua. Lama rasanya saya tidak membuat post yang berkaitan elektrik, Yeah saya akui kebanyakan post yang berkaitan elektrik memang dari nota - nota elektrik yang saya perolehi daripada pensyarah saya sewaktu ketika dahulu. dan oleh kerna saya rasa ia pasti berguna memandangkan asas elektrik tidak akan berubah kecuali peralatan atau pada peringkat yang lebih tinggi lagi suka hatinya saya kongsi disini. Kali ini saya ingin berkongsi suatu e-book yang patut anda miliki iaitu panduan untuk mengurangkan bil elektrik anda dirumah.

Mengapa kita perlu membayar lebih untuk bil elektrik sedangkan duit yang lebih itu boleh kita top up untuk membayar bil air atau astro malahan telipon. Adakah anda sedar bahawasanya jika kita mengunakan seunit penghawa dingin di campur dengan perkakasan asas dirumah bil elektrik akan menjejak melebihi seratus wah baru seunit belum lagi dua atau tiga unit. memandangkan suhu di malaysia ini Lembab dan panas unit penghawa dingin telah menjadi salah satu peralatan elektrik yang perlu dimiliki setiap rumah. Dan kemungkinan besarnya bil elektrik dirumah anda bisa melebihi Rm200 sudah lebih 100 peratus untuk mendapat kadar percuma sewaktu ketika dahulu. makanya disinilah anda memang memerlukan suatu panduan yang boleh membantu anda menjimatkan elektrik, dan didalam e-book ini mengandungui 12 bab bagai mana caranya kita mengurangkan bil elektrik. 

Bab 1 : Mengapa Perlu Bayar Lebih Bil Elektrik Bulanan Anda.
Bab 2 : Panduan Dan Nasihat
Bab 3 : Penjimatan Elektrik Bermula Di Rumah Anda
Bab 4 : Tarif Elektrik Bagi Kediaman
Bab 5 : Pengiraan Bil Elektrik
Bab 6 : Peralatan Yang Mempunyai ________
Bab 7 : Ruang Tamu
Bab 8 : Bilik Tidur
Bab 9 : Ruang Dapur
Bab 10 : Rahsia & Tips Penjimatan Alat Elektrik
Bab 11 : Pembelian Peralatan Elektrik Yang Baru
Bab 12 : Pemeriksaan & Pengauditan Tenaga


Ya pastinya ada yang tahu jika mahu jimat elektrik sila lah tutup suis jika tidak digunakan, tapi perasankah anda selalunya. Dan jika ,mahu jimat lagi sila lah beli peralatan baru dan sila beli peralatan yang mengunakan sistem inverter bagi menjimatkan elektrik. Persoalanya adakah anda mampu menukar semuanya sekali gus dan sedarkah anda harga untuk unit yang mengunakan sistem inverter agak mahal dan alat ganti pealatan ini biasanya hampir dengan harga seunit yang baru. Oleh itu apa lagi sila dapatkan panduan ilmu yang boleh mengurangkan Bil elektrik anda dengan segera.

Artikel ini ditaja oleh:

Melayu Boleh - OnLajer


Ranking: 5

13 comments :

  1. bulan lepas bil elektrik rumah den paling tinggi berbanding bulan lain...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lah bro bulan lepas kan cuaca ada terlebih panas hehe

      Delete
  2. tq share info.. neway nak wish u selamat menjalani ibadah puasa dan mudah2an amalan kita diterima Allah swt hendaknyer !

    ReplyDelete
  3. perlu sangat nih sekarang mesti jimat Premium baru naik dan kebutuhan semakin bertambah

    ReplyDelete
  4. malaysia panas nok haram memang kipas + aircond aku open 24jam lahh. haha

    ReplyDelete
  5. aku tak pakai aircond..hehehhe

    ReplyDelete
  6. memang takde air-cond kat rumah sewa.
    kalau ada, 10 orang guna, perghh!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya
    http://supplementforall.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. tapi elektrik memang susah nak jimat.. tak macam air

    ReplyDelete
  9. Meanrik jugak..

    Sebab bil yg dibayar setiap bulan makan ratusan.. fuhhh penat tangan yang dok membayar...

    ReplyDelete
  10. Selamat Hari Raya Aidilfitri Buat Semua Rakan-Rakan Blogger ..
    Blogwalking Malam Raya...hehehehe.

    Dari Hanif Idrus Blog and Family.
    Thanks be my friend

    ReplyDelete

 
© onlajer.net All Rights Reserved
OnLajer