Tips kesehatan orang dewasa berusia 40an

Okeh tips dan panduan ini jujurnya saya peroleh dari group - group whatsapp... Jadi jika ada pemilik asal yang terbaca melalui blog ini , Boleh sahaja menghubungi saya untuk bantahan atau penambahan pautan asal.

Okeh berbalik kepada tips kesehatan untuk panduan kita semua..

1) pergilah check kolestrol 3 bulan sekali. Kolestrol yang tidak merbahaya ialah di bawah 3.5

2) belilah alat check darah tinggi harganya hanya 100 dan baterinya harganya 5 ringgit. Boleh tiap tiap hari check di rumah sambil makan atau sambil berak pun boleh. Bacaan normal dan sehat ialah 120/80. Kalau lebih dari 140 pergilah jumpa doktor segera jangan buat bodoh sombong kerana anda tidak tau apa apa sebenarnya.
Kalau malas nak pergi farmasi, boleh sahaja oder melalui online , SURVEY SINI

3) janganlah percaya pada tukang jual jamu atau herba kerana kelulusan mereka hanya SPM dan tidak faham tentang ilmu kedokteran. Mereka pandai saja cakap sebab hendak lariskan produk mereka sahaja.
Ustaz pun akan suruh kita jumpa doktor kalau demam.

4) jangan sekali kali lengahkan jumpa dokter jika rasa sakit kepala melampau atau pening melampau kerana umur kita sudah USIA SAKIT yakni 40 tahun ke atas. Dan kita tidak tahu apa apa pasal sebab sebab sakit kepala. Minyak cap kapak bukan ubat saluran darah tersumbat.

5) berhentilah minum teh tarik atau kopi  susu isian pekat manis kerana ianya bukan susu malah ianya adalah pekatan kelapa sawit yang diperkaya dengan gula dan di diwarna putih.
(Nasiblah saya tak berapa minat minum teh atau kopi susu..)

6) sebenarnya kita, awak dan kawan kawan semua tak tahu gappo satu pasal penyakit. Hanya kecek pandai dan besar saja. Hakikatnya seringlah jumpa dokter. Jangan takut jumpa dokter kerana dokter bukan anjing atau rimau.

7) lebih baik kita tau dari awal penyakit kita agar kita boleh berusaha mengubati dari dok kecek sedak padahal kita tak tahu gappo satu.

8) jawatan tinggi dan kedudukan kewangan yang banyak bukan ukuran bahawa kita tahu akan penyakit kita.

9) Rajin -rajin lah bersenam. Kalau malu boleh beli alat senaman : - Yang pasti anda boleh survey alat senaman Dari Sini - Halaman Alat SENAMAN

 *Pesanan ikhlas untuk kawan kawan demi menjaga kesehatan.*

0 comment... add one now